Εγνατία 142, Θεσσαλονίκη 54622

Γκιβίσης: Προ των πυλών ο «εξολοθρευτής» του κορωνοϊού

Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί η πρωτότυπη συσκευή προστασίας από μικρόβια και ιούς η οποία δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο  Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εξήγησε ο Καθηγητής Ορθοπαιδικής ΑΠΘ και Διευθυντής Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής στο ΓΝΘ «Παπανικολάου», Παναγιώτης Γκιβίσης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

Πρόκειται για μια υψηλής τεχνολογίας συσκευή, με μάσκα ατομικής προστασίας η οποία διαθέτει μικροβιοκτόνο και αντιικό σύστημα. Η καινοτομία έγκειται στο γεγονός πως η συσκευή αποστειρώνει όχι μόνο τον εισπνεόμενο, αλλά και τον εκπνεόμενο αέρα και αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό όπλο κατά του κορωνοϊού.

Η συσκευή -που ονομάστηκε «VITER1 GR» -από το «Virus Terminator (σ.σ. εξολοθρευτής) Greece»- είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ με επικεφαλής τον καθηγητή Ορθοπαιδικής, Παναγιώτη Γκιβίση και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή, Χρήστο Αντωνόπουλο.

Ο κ. Γκιβίσης περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο αποστειρώνει τον αέρα η συσκευή, η οποία στην τελική της μορφή θα ζυγίζει λιγότερο από ένα κιλό και θα είναι σαν ένα μικρό σακίδιο ώμου, εξαιρετικά εύχρηστο, ενώ θα συνδέεται με δυο σωλήνες -έναν για την αποστείρωση του εισπνεόμενου αέρα και έναν για τον εεκπνεόμενο- με την ολοπρόσωπη μάσκα η οποία θα μοιάζει με τις μάσκες που φορούν οι λουόμενοι στις παραλίες. Μάλιστα, η μάσκα έχει ειδική πρόβλεψη για όσους έχουν προβλήματα όρασης, οι οποίοι θα ενσωματώνουν τα γυαλιά χωρίς αυτά να θολώνουν.

Όλες οι εργαστηριακές δοκιμές για τη λειτουργία της σημαντικής αυτής εφεύρεσης του ΑΠΘ έχουν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, ενώ αναμένεται εντός των επόμενων ημερών η υποβολή του φακέλου στις αρμόδιες υπηρεσίες για την πιστοποίηση της συσκευής από Ανεξάρτητη Αρχή προκειμένου να αρχίσει η παραγωγή της. Ήδη και αυτή η διαδικασία προχωρά παράλληλα, καθώς ιδιωτική εταιρία έδειξε ενδιαφέρον για την εφεύρεση και χρηματοδότησε όλα τα υλικά που ήταν απαραίτητα για την κατασκευή του πρωτόυπου, ενώ όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας.

Ακούστε όλα όσα είπε ο Καθηγητής Ορθοπαιδικής ΑΠΘ και Διευθυντής Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής στο ΓΝΘ «Παπανικολάου», Παναγιώτης Γκιβίσης στη Μαρία Σαμολαδά: